ELBILAR

Framtiden är elektrisk

Bygg din Volvo laddhybrid

volvo bil laddas med el

Framtiden är elektrisk

Allt du behöver veta om Volvo elbilar

Funderar du på att skaffa en elbil? Då kan det vara bra att veta hur långt en laddning räcker. Eller vad skillnaden mellan laddhybrid och mildhybrid är. För att hitta den lösning som passar dig bäst har vi samlat allt du behöver veta på ett ställe.


 

vit text "volvorecharged" mot rosa bakgrund

Framtiden är elektrisk

Helt elektriska XC40 är presenterad

Volvo satsar i framtiden på mer och mer elektriska lösningar, och först ut är Volvo XC40 Recharge som är helt elektrifierad. 

Läs mer om XC40 Recharge

Hur fungerar elbilar?

En elbil kan drivas helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Begrepp som laddhybrid och mildhybrid används för att beskriva olika typer av elbilar. Gemensamt för alla elmotorer är att de hämtar sin energi från uppladdningsbara batterier. Hur lång tid det tar att ladda ett batteri varierar stort beroende på vilken kraft det är i uttaget och vilken typ av elbil det är. Allt från 20 minuter till 10 timmar.

Grå Volvo V60 Laddhybrid mot grå bakgrund

tjej och kille står brevid en Volvo bil

Hur långt kan man köra med en elbil?

Hur lång räckvidd en elbil har bestäms av hur mycket energi batteriet kan lagra, hur mycket energi bilen förbrukar samt av yttre faktorer som väder, temperatur, trafik och väglag. För många bilar kan till exempel kallt väder innebära en kortare räckvidd. Den uppskattade räckvidden på el brukar variera mellan 20 och 50 mil för en elbil och mellan tre och fem mil för en laddhybrid. Med en laddhybrid från Volvo kan du köra upp till fem mil på ren eldrift. Därefter tar bensinmotorn över.

Framtiden är elektrisk

Skillnaden mellan elbil, laddhybrid och mildhybrid

svart bild med vita ikoner som ska föreställa batteri och laddare

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

svart bild med vita ikoner som ska föreställa batteri och laddare och laddstation

Laddhybrid

En laddhybrid kombinerar sin elmotor med en förbränningsmotor. Bilen kan laddas i ett vanligt eluttag och när batteriet är urladdat tar förbränningsmotorn över.

svart bild med vita ikoner som ska föreställa laddstation och batteri

Mildhybrid

En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.

Vit bil från Volvo som är parkerad och laddas

Hur säker är en Volvo elbil?

Alla elbilar genomgår samma tester som bensin- eller dieselbilar. Här har Euro NCAP sedan länge varit måttstocken för bilsäkerhet. Under 2018 har testerna dessutom blivit ännu tuffare med nya krav på bland annat autobroms. På Volvo har alla bilar i hela modellprogrammet fått högsta betyg i sina respektive tester. 

Ladda din elbil

Du kan ladda din elbil på flera sätt. Vi rekommenderar att du använder en laddbox eftersom den är konstruerad för att hantera större mängder el. Det går även att ladda i ett vanligt vägguttag, tänk bara på att använda rätt kontakter, transformatorer och även sladdar.

Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på vad du har för elavtal och bil. Men räkna med en kostnad på 10–15 kronor per laddning för en laddhybrid. Har du inte möjlighet till laddning hemma finns det även ett stort antal laddstolpar runt om i landet. Vissa är gratis och medan andra måste du betala för att använda.

laddbox ladda hemma stödet

 Ladda din elbil med laddbox från Charge Amps

Godkänd laddbox för ladda-hemma-stödet. Installerat och klart till ett fast pris.

Läs mer och beställ

 

Laddbox från Charge Amps

Vit volvo bil som laddas

Framtidens elbilar från Volvo

Volvo kommer att lansera fem rena elbilar mellan 2019-2021, varav två under prestandavarumärket Polestar. Dessutom kommer alla nya modeller som lanseras från och med 2019 vara helt eller delvis elektrifierade. I modellutbudet kommer det att finnas elbilar för alla typer av människor och behov. Mildhybrider för dig som vill sänka bränsleförbrukningen, laddhybrider för dig som vill klara den dagliga pendlingen på el och även elbilar för dig som vill bli helt fossilfri.

Frågor och svar om elbilar

Hur mycket pengar kan jag spara på att köra elbil?

En ny fordonsskatt (Bonus Malus) gör att fordon med lägre koldioxidutsläpp får en lägre skatt. Du sparar alltså pengar på att välja eldrift. Med en laddhybrid från Volvo kan du dessutom köra ca 5 mil på ren eldrift, vilket oftast räcker för den dagliga pendlingen. Förutom att minska dina bränslekostnader får du även en lägre bränsleförbrukning.

Är inte elektriska drivlinor dyrare än en vanliga bensin- eller dieselmotorer?

Det beror på. Elektriska drivlinor kräver mindre underhåll och har lägre bränsleförbrukning. Kostnaden för batterier håller också på att sjunka till nivån att det är mer rimligt att välja en elektrisk bil.

Kan jag leasa en elbil?

Leasing

Det går att leasa en elbil. Med privatleasing väljer du en modell som passar dig, betalar en fast månadskostnad och har vanligtvis en bindningstid på 36 månader. När du tecknar en leasing hos Volvo får du finansiering via Volvofinans bank, halvförsäkring hos Volvia och dessutom fri Volvo Originalservice. Läs mer om Privatleasing.

Kan jag ladda min elbil hemma?

De flesta laddar sin bil hemma över natten, med en väggmonterad laddbox. Andra har möjlighet att ladda sin bil vid arbetsplatsen eller på allmänna laddningsstationer, som blir mer och mer vanliga.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda sin elbil varierar mellan olika modeller och varumärken. Laddtiden beror på hur stort batteriet är, hur urladdat det är, vilken bil det är och även vilken effekt du laddar med. Laddningstiden för en helt urladdad bil är mellan 2,5 och 6 timmar beroende på strömstyrka. 

Vilket typ av batteri används i en elbil?

Den vanligaste typen av batterier i elbilar är litiumjonbatterier, vilket också är den typ av batterier som Volvo använder i sina laddhybrider. Batteriet är byggt för att hålla under bilens hela livslängd. 

fyra vita volvo elbilar som står parkerade

Intresserad? Kontakta en säljare

Göteborg

Oscar Front Säljare Volvo | Begagnat
Magnus Björkquist - Bilsäljare
Magnus Björkquist Säljare Volvo
Margareta Jansson - Bilsäljare
Margareta Jansson Säljare Volvo

Väsby, Vallentuna & Kungsängen

Roberto Gonzalez säljare
Roberto Gonzalez Säljare Volvo | Begagnat
säljare
Asef Hejazi Säljare Volvo | Renault | Dacia | Begagnat

Enköping & Bålsta

Mikael Tomberg
Mikael Tomberg Säljare Volvo | Begagnat
Melvin Zenkelt säljare
Melvin Zenkelt Säljare Volvo | Begagnat

Om oss

Bra Bil finns på åtta orter i Sverige: Göteborg, Landvetter, Upplands Väsby, Kungsängen, Vallentuna, Enköping, Bålsta och Bro. Vi säljer årligen över 4 000 nya bilar och 3 000 begagnade bilar. I våra verkstäder träffar vi dagligen hundratals kunder, vilket tillsammans med bilförsäljningen gör oss till en av Sveriges största Volvo, Renault och Daciahandlare.

Vår vision är att leverera service, produkter och upplevelser på en nivå som gör att vi blir en förebild inom svensk bilhandel.