ELBILAR
Framtiden är elektrisk
Funderar du på att skaffa en elbil? Då kan det vara bra att veta hur långt en laddning räcker. Eller vad skillnaden mellan laddhybrid och mildhybrid är. För att hitta den lösning som passar dig bäst har vi samlat allt du behöver veta på ett ställe.
Framtiden är elektrisk
Volvo satsar i framtiden på mer och mer elektriska lösningar, och först ut är Volvo XC40 Recharge som är helt elektrifierad.
En elbil kan drivas helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Begrepp som laddhybrid och mildhybrid används för att beskriva olika typer av elbilar. Gemensamt för alla elmotorer är att de hämtar sin energi från uppladdningsbara batterier. Hur lång tid det tar att ladda ett batteri varierar stort beroende på vilken kraft det är i uttaget och vilken typ av elbil det är. Allt från 20 minuter till 10 timmar.
Hur lång räckvidd en elbil har bestäms av hur mycket energi batteriet kan lagra, hur mycket energi bilen förbrukar samt av yttre faktorer som väder, temperatur, trafik och väglag. För många bilar kan till exempel kallt väder innebära en kortare räckvidd. Den uppskattade räckvidden på el brukar variera mellan 20 och 50 mil för en elbil och mellan tre och fem mil för en laddhybrid. Med en laddhybrid från Volvo kan du köra upp till fem mil på ren eldrift. Därefter tar bensinmotorn över.
En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.
En laddhybrid kombinerar sin elmotor med en förbränningsmotor. Bilen kan laddas i ett vanligt eluttag och när batteriet är urladdat tar förbränningsmotorn över.
En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.
Alla elbilar genomgår samma tester som bensin- eller dieselbilar. Här har Euro NCAP sedan länge varit måttstocken för bilsäkerhet. Under 2018 har testerna dessutom blivit ännu tuffare med nya krav på bland annat autobroms. På Volvo har alla bilar i hela modellprogrammet fått högsta betyg i sina respektive tester.
Du kan ladda din elbil på flera sätt. Vi rekommenderar att du använder en laddbox eftersom den är konstruerad för att hantera större mängder el. Det går även att ladda i ett vanligt vägguttag, tänk bara på att använda rätt kontakter, transformatorer och även sladdar.
Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på vad du har för elavtal och bil. Men räkna med en kostnad på 10–15 kronor per laddning för en laddhybrid. Har du inte möjlighet till laddning hemma finns det även ett stort antal laddstolpar runt om i landet. Vissa är gratis och medan andra måste du betala för att använda.
Godkänd laddbox för ladda-hemma-stödet. Installerat och klart till ett fast pris.
Volvo kommer att lansera fem rena elbilar mellan 2019-2021, varav två under prestandavarumärket Polestar. Dessutom kommer alla nya modeller som lanseras från och med 2019 vara helt eller delvis elektrifierade. I modellutbudet kommer det att finnas elbilar för alla typer av människor och behov. Mildhybrider för dig som vill sänka bränsleförbrukningen, laddhybrider för dig som vill klara den dagliga pendlingen på el och även elbilar för dig som vill bli helt fossilfri.
En ny fordonsskatt (Bonus Malus) gör att fordon med lägre koldioxidutsläpp får en lägre skatt. Du sparar alltså pengar på att välja eldrift. Med en laddhybrid från Volvo kan du dessutom köra ca 5 mil på ren eldrift, vilket oftast räcker för den dagliga pendlingen. Förutom att minska dina bränslekostnader får du även en lägre bränsleförbrukning.
Det beror på. Elektriska drivlinor kräver mindre underhåll och har lägre bränsleförbrukning. Kostnaden för batterier håller också på att sjunka till nivån att det är mer rimligt att välja en elektrisk bil.
Det går att leasa en elbil. Med privatleasing väljer du en modell som passar dig, betalar en fast månadskostnad och har vanligtvis en bindningstid på 36 månader. När du tecknar en leasing hos Volvo får du finansiering via Volvofinans bank, halvförsäkring hos Volvia och dessutom fri Volvo Originalservice. Läs mer om Privatleasing.
De flesta laddar sin bil hemma över natten, med en väggmonterad laddbox. Andra har möjlighet att ladda sin bil vid arbetsplatsen eller på allmänna laddningsstationer, som blir mer och mer vanliga.
Hur lång tid det tar att ladda sin elbil varierar mellan olika modeller och varumärken. Laddtiden beror på hur stort batteriet är, hur urladdat det är, vilken bil det är och även vilken effekt du laddar med. Laddningstiden för en helt urladdad bil är mellan 2,5 och 6 timmar beroende på strömstyrka.
Den vanligaste typen av batterier i elbilar är litiumjonbatterier, vilket också är den typ av batterier som Volvo använder i sina laddhybrider. Batteriet är byggt för att hålla under bilens hela livslängd.
Göteborg
Väsby, Vallentuna & Kungsängen
Enköping & Bålsta
Bra Bil finns på åtta orter i Sverige: Göteborg, Landvetter, Upplands Väsby, Kungsängen, Vallentuna, Enköping, Bålsta och Bro. Vi säljer årligen över 4 000 nya bilar och 3 000 begagnade bilar. I våra verkstäder träffar vi dagligen hundratals kunder, vilket tillsammans med bilförsäljningen gör oss till en av Sveriges största Volvo, Renault och Daciahandlare.
Vår vision är att leverera service, produkter och upplevelser på en nivå som gör att vi blir en förebild inom svensk bilhandel.