ELBILAR

Framtiden är elektrisk

Bygg din Volvo laddhybrid

Allt du behöver veta om Volvo elbilar

Funderar du på att skaffa en elbil? Då kan det vara bra att veta hur långt en laddning räcker. Eller vad skillnaden mellan laddhybrid och mildhybrid är. För att hitta den lösning som passar dig bäst har vi samlat allt du behöver veta på ett ställe.

Grå Volvo V60 Laddhybrid mot grå bakgrund

Hur fungerar elbilar?

En elbil kan drivas helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Begrepp som laddhybrid och mildhybrid används för att beskriva olika typer av elbilar. Gemensamt för alla elmotorer är att de hämtar sin energi från uppladdningsbara batterier. Hur lång tid det tar att ladda ett batteri varierar stort beroende på vilken kraft det är i uttaget och vilken typ av elbil det är. Allt från 20 minuter till 10 timmar.

Hur långt kan man köra med en elbil?

Hur lång räckvidd en elbil har bestäms av hur mycket energi batteriet kan lagra, hur mycket energi bilen förbrukar samt av yttre faktorer som väder, temperatur, trafik och väglag. För många bilar kan till exempel kallt väder innebära en kortare räckvidd. Den uppskattade räckvidden på el brukar variera mellan 20 och 50 mil för en elbil och mellan tre och fem mil för en laddhybrid. Med en laddhybrid från Volvo kan du köra upp till fem mil på ren eldrift. Därefter tar bensinmotorn över.

Skillnaden mellan elbil, laddhybrid och mildhybrid

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

Laddhybrid

En laddhybrid kombinerar sin elmotor med en förbränningsmotor. Bilen kan laddas i ett vanligt eluttag och när batteriet är urladdat tar förbränningsmotorn över.

Mildhybrid

En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp.

Hur säker är en Volvo elbil?

Alla elbilar genomgår samma tester som bensin- eller dieselbilar. Här har Euro NCAP sedan länge varit måttstocken för bilsäkerhet. Under 2018 har testerna dessutom blivit ännu tuffare med nya krav på bland annat autobroms. På Volvo har alla bilar i hela modellprogrammet fått högsta betyg i sina respektive tester. 

Ladda din elbil

Du kan ladda din elbil på flera sätt. Vi rekommenderar att du använder en laddbox eftersom den är konstruerad för att hantera större mängder el. Det går även att ladda i ett vanligt vägguttag, tänk bara på att använda rätt kontakter, transformatorer och sladdar.

Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på vad du har för elavtal och bil. Men räkna med en kostnad på 10–15 kronor per laddning för en laddhybrid. Har du inte möjlighet till laddning hemma finns det även ett stort antal laddstolpar runt om i landet. Vissa är gratis och andra måste du betala för att använda.

Laddbox installerat och klart 

I samarbete med Ladda Bilen har vi tagit fram en helhetslösning för laddbox installerad där allt är inkluderat till ett fast pris; laddbox, installation och hjälp med ansökan för privatpersoner till ladda-hemma-stödet från Naturvårdsverket. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig att köra elbil och laddhybrid.

Vi erbjuder flera olika laddare som lämpar sig för säker laddning i hemmet och som vi installerar med auktoriserade elektriker till ett fast pris.

Läs mer och beställ

 

Framtidens elbilar från Volvo

Volvo kommer att lansera fem rena elbilar mellan 2019-2021, varav två under prestandavarumärket Polestar. Dessutom kommer alla nya modeller som lanseras från och med 2019 vara helt eller delvis elektrifierade. I modellutbudet kommer det att finnas elbilar för alla typer av människor och behov. Mildhybrider för dig som vill sänka bränsleförbrukningen, laddhybrider för dig som vill klara den dagliga pendlingen på el och elbilar för dig som vill bli helt fossilfri.

Frågor och svar om elbilar

Hur mycket pengar kan jag spara på att köra elbil?

En ny fordonsskatt (Bonus Malus) gör att fordon med lägre koldioxidutsläpp får en lägre skatt. Du sparar alltså pengar på att välja eldrift. Med en laddhybrid från Volvo kan du dessutom köra ca 5 mil på ren eldrift, vilket oftast räcker för den dagliga pendlingen. Förutom att minska dina bränslekostnader får du en lägre bränsleförbrukning.

Är inte elektriska drivlinor dyrare än en vanliga bensin- eller dieselmotorer?

Det beror på. Elektriska drivlinor kräver mindre underhåll och har lägre bränsleförbrukning. Kostnaden för batterier håller också på att sjunka till nivån att det är mer rimligt att välja en elektrisk bil.

Kan jag leasa en elbil?

Det går att leasa en elbil. Med privatleasing väljer du en modell som passar dig, betalar en fast månadskostnad och har vanligtvis en bindningstid på 36 månader. När du tecknar en leasing hos Volvo får du finansiering via Volvofinans bank, halvförsäkring hos Volvia och fri Volvo Originalservice. Läs mer om Privatleasing.

Kan jag ladda min elbil hemma?

De flesta laddar sin bil hemma över natten, med en väggmonterad laddbox. Andra har möjlighet att ladda sin bil vid arbetsplatsen eller på allmänna laddningsstationer, som blir mer och mer vanliga.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda sin elbil varierar mellan olika modeller och varumärken. Laddtiden beror på hur stort batteriet är, hur urladdat det är, vilken bil det är och vilken effekt du laddar med. Laddningstiden för en helt urladdad bil är mellan 2,5 och 6 timmar beroende på strömstyrka. 

Vilket typ av batteri används i en elbil?

Den vanligaste typen av batterier i elbilar är litiumjonbatterier, vilket också är den typ av batterier som Volvo använder i sina laddhybrider. Batteriet är byggt för att hålla under bilens hela livslängd. 

Intresserad? Kontakta en säljare

Göteborg

Oscar Front Bilsäljare
Magnus Björkquist - Bilsäljare
Magnus Björkquist Bilsäljare
Margareta Jansson - Bilsäljare
Margareta Jansson Bilsäljare

Väsby, Vallentuna & Kungsängen

Roberto Gonzalez Bilsäljare
Asef Hejazi Bilsäljare
Bo Lundgren Säljledare

Enköping & Bålsta

Mikael Tomberg
Mikael Tomberg Bilsäljare
Melvin Zenkelt Bilsäljare